RENDKÍVÜLI intézkedések a koronavírus miatt!

Szeretett sportágunkat is érinti a koronavírus miatt kialakult helyzet, illetve az emiatt hozott intézkedések. A továbbiakban a Magyar és a Budapesti Labdarúgó Szövetség tájékoztatását tesszük közzé:

A Magyar Labdarúgó Szövetség a Magyar Kormány mai (2020. március 11-ei) rendkívüli döntését követően csütörtöktől visszavonásig az összes (hivatalos, felkészülési, klub által rendezett egyéb) magyarországi labdarúgó- és futsalmérkőzés zártkapus megrendezését rendelte el.

A korlátozás azt jelenti, hogy március 12-től visszavonásig Magyarország területén az MLSZ tagszervezeteinek bármely csapata részvételével megrendezett hivatalos (MLSZ-szervezésű, természetesen ideértve az MLSZ budapesti/megyei igazgatóságait is) vagy felkészülési mérkőzésén egy szűk körű rendezőgárda (részletek a mellékelt főtitkári levélben!) mellett kizárólag a játékosok és a stábtagok lehetnek jelen.

A most bevezetett korlátozásban foglalt rendelkezések maradéktalan betartásáért a szervező sportszervezet, a vendégcsapat személyei tekintetében pedig a vendég sportszervezet a felelős.

Az MLSZ és budapesti/megyei igazgatóságainak versenyein közreműködő játékvezetők tájékoztatást kaptak arról, hogy a megszokott, a sportszerűség által is megkövetelt, a mérkőzések előtti és utáni kézfogásokat az egészség megőrzése érdekében meghozott rendelkezések visszavonásáig mellőzzék.

A rendelkezésre álló kommunikációs csatornáin valamennyi klub köteles tájékoztatni a közvéleményt a mérkőzéseik zárt kapuk mögötti rendezéséről, valamint információt nyújtani adott találkozóiról.

A jelen közleményben és annak kétoldalas mellékletében foglalt rendelkezések megszegése, vagy a tájékoztatás elmulasztása súlyos fegyelmi vétségnek minősül.

Az MLSZ vezetése a fentieken túlmenően határozatlan ideig felfüggesztette grassroots-programjainak (OTP Bank Bozsik-program intézményi és egyesületi moduljai, Fair Play Cup, szociális programok) rendezvényeit, tornáit és fesztiváljait.

Az NB I és NB II vonatkozásában a helyszínen nem, de a televízióban követhetőek lesznek a mérkőzések, miután az M4 Sport és az m4sport.hu továbbra is műsorára tűzi azokat.

Pontosítások a zárt kapus mérkőzések központi szabályozásának végrehajtásához a Budapesti igazgatóság területén lévő felnőtt amatőr és utánpótlás mérkőzések kapcsán:

a) A kerítéssel határolt sporttelepekre a mérkőzés kezdését megelőző egy órával a mérkőzést követő egy óráig csak a főtitkári levélben meghatározott személyek engedhetők be. Még abban az esetben is, ha a sporttelepen belül magántulajdonú vendéglátóegység található. A sporttelep területére a vendéglátó ipari egység területén keresztül sem juthat be illetéktelen személy.

b) Az olyan sportlétesítményekben, ahol több játéktér található, egyszerre több pályán is lehetnek sportesemények, de kizárólag abban az esetben, ha egy játéktérre vetítve sem csorbulnak a zárt kapus mérkőzésekre vonatkozó előírások.; ebben az esetben biztosítani kell a két egy idejű találkozó résztvevőinek elkülönítését a sporttelepre való érkezéstől a távozásig.

c) Amennyiben egy játéktéren egymás után mérkőzéseket rendeznek, az egyes találkozók érintettjei nem vehetnek részt nézőként a másik mérkőzésen, azaz nem csorbulhatnak ebben az esetben sem a zárt kapus mérkőzésekre vonatkozó előírások.

Valamennyi csapat és pálya üzemeltető figyelmét nyomatékosan felhívjuk a higiéniai szabályok fokozott betartására!

A zárt kapus mérkőzésekre vonatkozó előírások és fent felsorolt intézkedések teljes körű betartásáért a szervező egyesület és a pálya üzemeltetője, a vendégcsapat személyei tekintetében pedig a vendég sportszervezet a felelős. A találkozókon résztvevő maximum 25-25 főről névsort kell készíteni. A szövetségi ellenőr jelenlétében tartott mérkőzéseken a sportpálya területére belépő személyek névsorát a szövetségi ellenőrnek kell átadni a mérkőzés megkezdése előtt.

Nyomatékosítjuk még egyszer, hogy mérkőzésen nézők semmiképpen sem, csapatonként maximum 25 fő vehet részt. A zárt kapus mérkőzésen csak a két csapat mérkőzés-jegyzőkönyvben regisztrált játékosai, a regisztrációs kártyával rendelkező és a játékvezetői jegyzőkönyvbe felvezetett szakemberek, a szövetségi és játékvezetői ellenőr illetve a mérkőzésre küldött játékvezetők és a rendezők vehetnek részt. A zárt kapus mérkőzés említett módon történő megrendezése a rendező egyesület és a pályaüzemeltető felelőssége!